State Department WHO Plan: “Not Very Energized”

“Not very energized” is how Congressional sources described the State Department’s plan, dated 4/22/02 and transmitted to Congress pursuant to PL 107-158, to “endorse and obtain observer status for Taiwan” in the World Health Organization.

“Basically, they used the old Chinese saying – there’s no way (mei-you ban-fa),” one source said of the plan.

“This is hardly a plan,” stated FAPA President Wu Ming-chi. “Congress expected a robust, detailed description of how the State Department would proceed from now through the May 2002 Geneva meeting to get Taiwan observer status in the WHO. All the State Department gave was a report on why the process will be, in their words, “a difficult one.”

“President Bush and Secretary Tommy Thompson have indicated their support for Taiwan’s participation in the WHO,” Wu continued. “The State Department should put together a game plan as to how this will be done, not give excuses as to why it will be hard to do.”

 

美國務院WHO報告出爐,“了無新意,乏善可陳”

根據四月四日由布希總統簽署的第107-158號法案規定,美國國務院必須在法案生效後的十四個工作天之內,提出一具體執行計劃,以幫助台灣取得觀察員的身份參與2002年5月於日內瓦召開的世界衛生大會。此執行計劃,已於今日由國務院送交國會。台灣人公共事務會在獲得副本之後,表示對今日的報告感到相當的失望。

根據台灣人公共事務會(FAPA)在今日所獲得的執行計劃副本,國務院重申在主權國家為參與某些國際織的規定考量之下,美國長期以來一直支持台灣以適當的方式參與國際組織,並且也將這樣的立場明確告知中國。報告接著表示美國相信台灣人民理應能透過世衛組織的參與,貢獻及回饋給國際社會,就如同健康人力資源部長湯姆森利用去年代表美國參與世衛大會時,在美國國際俱樂部所表示的,國際社會也將受惠於台灣的參與,與全球一起對抗公共衛生方面的挑戰。即使如此,此報告接著則一連串列舉出美國在實際執行支持台灣參與世衛的困難處。報告首先指出,今年一月世衛組織執行委員會將會員國所提支持台灣參與大會一案否決,拒絕排入大會議程,此舉嚴重違反世衛組織的憲章,美國已經向世衛組織最高決策機關表示抗議。報告也接著表示東亞助理國務卿於二月十四日的國會聽證會上,表明美國認知到台灣參與世衛組織一事,並未獲得許多世衛組織會員國的支持。根據世衛組織章程規定,台灣一案如欲排入世衛大會議程,至少必須獲得九十票贊成票,即使排入大會議程,仍需獲得大多數會員國的支持。根據過去兩年的投票記錄,台灣很明顯地,仍沒有得到足夠的會員國支持。而報告最後則概括地表示,美國仍將一貫地維持其承諾繼續與台灣合作,以增加台灣在世衛組織的參與,包括觀察員地位的爭取。

不願具名的某位眾議院國際關係委員會資深助理向FAPA表示,這個計劃了無新意,乏善可陳,這位助理並用中文向FAPA表示,國務院就是表明了他們“沒有辦法”。FAPA會長吳明基表示,「這根本不是一個具體的執行計劃,完全違背了第107-158號法案的用意。法案中明確地要求國務院提出一幫助台灣取得觀察員地位的具體執行計劃,然而此報告僅僅列出一系列美國所遭遇到的困難實例。國務院應提供一個實際可執行的方案,而不是找藉口來推托。」吳會長最後表示,在眾所期待之下,國務院提出這樣令人失望的報告,不過FAPA不到世衛大會召開的最後一刻決不放棄,目前已聯絡參眾兩院重要領袖,將希望寄託於參眾兩院外委會正副主席與布希總統的午餐會晤,希望在下次的午餐會晤上,這四位重量級的議員能鼓勵布希總統公開出聲支持台灣參與今年的世衛大會。

 

(April 24, 2002) State Department WHO Plan: “Not Very Energized” / 美國務院WHO報告出爐,“了無新意,乏善可陳”